Vård vid PCOS i Västmanland

Datum: 13/6/2018

Undersökningar och utredningar

Du blir undersökt av en gynekolog. Du får berätta hur du mår och om dina besvär. Sedan gör gynekologen en kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning.

Du får lämna ett blodprov för att mäta nivåerna av hormoner i blodet. Läkaren undersöker också äggstockarna med ultraljud för att se om du har många små äggblåsor.

Behandling

Vilken behandling du behöver beror på vilka symptom du har, men oftast får du läkemedel med hormonell effekt för att minska mängden testosteron i kroppen.

Läkemedel mot hårväxt och finnar

Kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen kan hjälpa både mot ökad kroppsbehåring och mot finnar. Gestagen är syntetiskt hormon som liknar kroppens progesteron. Kombinerade hormonella preventivmedel motverkar effekten av testosteronet.

Läkemedlet Diane används för att behandla finnar, men kan också göra att behåringen minskar. Både p-piller och Diane fungerar samtidigt som preventivmedel.

Det finns också ett läkemedel som heter Spironolakton som kan minska behåringen.

Läkemedel för att få igång mensen

Att ha mens minst fyra gånger om året minskar risken för att få livmodercancer. Därför är det bra att ta medicin om du har glesare mens än så.

P-piller gör att mensen blir regelbunden, men du får ingen ägglossning och kan inte bli gravid. Det finns också läkemedel som innehåller gestagen, till exempel Provera eller Primolut-Nor som gör att mensen blir regelbunden samtidigt som du har möjlighet att bli gravid. Dessa preparat är tabletter som du tar 10-12 dagar varje månad.

Läkemedel för att bli gravid

Det är oftast lätt att få igång ägglossningen om du har PCOS, eftersom det finns många ägg. Vanligen får du börja med läkemedel i tablettform.

Ett läkemedel är Letrozol som får hypofysen att producera mer av hypofyshormoner som leder till ägglossning. Du tar en tablett varje dag i fem dagar och sedan kommer ägglossningen fem till tio dagar senare.

Ibland ges Metformin under några månader som förbehandling till ägglossningsstimulering med Letrozol. Metformin är egentligen ett diabetesläkemedel som ökar insulinkänsligheten och som kan underlätta att ägglossningen kommer igång.

Du kan också få hormonsprutor eller genomgå en provrörsbefruktning, så kallad IVF.

Lättare att bli gravid genom IVF

Kontakta en gynekolog för att få hjälp om du har PCOS och vill bli gravid. Du behöver alltså inte försöka i ett år först, som den som inte har PCOS.

Personer med PCOS har lättare än andra att bli gravida genom provrörsbefruktning, IVF. Den som har PCOS har också fler ägg än andra, vilket innebär att det ofta är möjligt att få barn högre upp i åldern. Du kommer vanligen i klimakteriet något senare.

Många med PCOS får ägglossning och mer regelbunden mens när de börjar närma sig 40-årsåldern och det kan då vara lättare att bli gravid. Samtidigt åldras äggen med åldern så man bör inte vänta för länge med att försöka bli gravid.

Humöret kan påverkas av behandlingen

Testosteron påverkar humöret. Därför kan behandlingen som går ut på att minska mängden testosteron göra att du lättare blir nedstämd, håglös och får minskad sexlust. Prata med din läkare om du får biverkningar av ditt läkemedel.
Komplikationer och följdsjukdomar

Risken är större att få diabetes typ 2 och hjärtinfarkt, om du har PCOS, särskilt om du är överviktig. Att gå ned i vikt minskar risken för att få diabetes typ 2 eller hjärtinfarkt.
Det kan finnas risk för livmodercancer om du har mens mer sällan än fyra gånger per år. Du kan få hjälp att få igång mensen genom att ta läkemedel som innehåller gestagen, eller använda p-piller, p-ring eller p-plåster.

Snabbfakta
Hirsutism
Info kommer snart...
Dietist
Info kommer snart...
Gynekologiska mottagningar
Fertilitetsmottagning