03 aug 2018

Vad händer med kroppen vid mens och varför behandlas PCO/S patienter med p-piller?

Jag kanske är ensam om detta, och jag måste säga att jag skäms lite för att inte ha stenkoll på min kropp… Men eftersom jag sällan har mens och har varit ok med det (fram tills nu) så behöver jag gå tillbaka till ruta 1. Så vad händer egentligen med kroppen vid mens, och vad är det som gör att min kropp inte lyckas?

Vid födseln finns det ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Någon gång i puberteten börjar äggen mogna och den första ägglossningen sker. Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen.

Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar.

Efter mensen ökar produktionen av hormon i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken. I äggblåsan bildas östrogent hormon.

När äggblåsan brister lossnar ägget. Äggblåsan omvandlas till en gulkropp. Gulkroppen tillverkar hormoner. Det viktigaste hormonet är gulkroppshormon eller progesteron. Det får slemhinnan i livmodern att växa till och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget.

Ett moget ägg lossnar från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Vid ägglossning brukar slidsekretet vara genomskinligt, segt och trådaktigt. Ibland kommer en liten blödning. Slidsekret kan också kallas flytning.

Om inget ägg har blivit befruktat och fastnat i slemhinnan behövs inte gulkroppen längre. Då skrumpnar den och mängden gulkroppshormon sjunker. Det är signalen som får slemhinnan att skrumpna ihop och stötas ut som en blödning, en mens.

Men varför behandlas då PCO/S med p-piller egentligen?

När en får PCO/S diagnos så behandlas en med p-piller om en inte vill bli gravid. Det är generella riktlinjer för behandling av PCO/S i hela landet.

Orsaken till att en får p-piller är för att “Behandlingen förhindrar endometriehyperplasi och endometriecancer som kan uppstå till följd av kontinuerlig östrogenstimulering“. Men tillbaka till processen: Efter mensen ökar produktionen av hormon i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken. I äggblåsan bildas östrogent hormon.

Processen sker ju aldrig? Det finns ingen mens, ingen hormonproduktion, ingen slemhinna som byggs upp. Är det bara jag som blir förvirrad?

De nya riktlinjerna för p-piller är att en ska skippa mens helt. Vi behöver inte mensen säger läkarna.

I artikeln Nya riktlinjer, du borde skippa mensen intervjuas Dr. Helena Kopp-Kallner och jag citerar “Nu rekommenderar hon i stället sina patienter långcykelanvändning – att äta p-pillren kontinuerligt tills man får en genombrottsblödning, för att då göra uppehåll på fyra dagar. Om det gör att man inte får ”mens” på tio år? Det är bara att gratulera. Det finns helt enkelt ingen poäng med att blöda över huvud taget om man står på p-piller, menar Kopp Kallner. I Läkemedelsverkets behandlingsriktlinjer från 2014 slår man också fast att skyddet kan öka om man inte gör ett uppehåll på ”till exempel tre månader”, eller kortar sitt uppehåll från sju till fyra dagar.”

I IVF-podden avsnitt 35 säger Dr. Helena Kopp-Kallner att livmoderbärare inte är gjorda för att ha en mencykel på 21-35 dagar år efter år. Förr födde kvinnor flera barn och ammade och hade på det sättet utebliven mens, sedan var livslängden mycket kortare än idag. Hon säger “…att man ska hålla på och menstruera i 40 år, det är ju helt koko egentligen…”

Så jag tänker rent spontant varför ska vi som inte får mens gå på p-piller?

Hur minimerar p-piller cancerrisken för PCO/S patienter?

Källa till artikeln: http://www.politism.se/story/nya-riktlinjer-du-borde-skippa-mensen/#post-51990

IVF-podden: https://poddtoppen.se/podcast/820579400/ivfpodden

Leave your thought