07 Dec 2018
atstorningar

Ätstörningar

 

När en person tänker väldigt mycket på mat och vad den äter kan det vara en ätstörning som ligger i grunden. Det är vanligt att en som lever med en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv.

Ätstörningar kan vem som helst leva med oavsett kön, ålder eller vikt och det påverkar hur en tänker om sig själv och sin kropp.

 

Olika ätstörningar

Anorexi, anorexia nervosa: Innebär att en svälter sig och är livrädd för att gå upp i vikt.

Bulimi, bulimia nervosa: Innebär att en tappar kontrollen och hetsäter och sen försöker göra sig av med det en har ätit.

Hetsätning: liknar bulimi förutom att en inte försöker göra sig av med det som en har hetsätit.

Idrottsanorexi: Innebär att en idrottar mycket och äter för lite så att det leder till tecken och symtom på anorexi.

Ortorexi: Innebär att en tränar hårt och äter överdrivet och tvångsmässigt hälsosamt på ett sätt som blir skadligt för kroppen.

 

Hur det börjar

Problem med mat och ätande kan börja med att en försöker gå ner mycket i vikt. Viktig poäng: Som överviktig PCOS patient blir en ombedd att gå ner i vikt av vården och många blir skammade av läkare på grund av sin vikt, detta sker oavsett vilken ålder patienten har.

Vissa har en medfödd känslighet som gör att de lättare får ätstörningar om de bantar eller äter dåligt. Ätstörningar kan ibland bero på stress eller att det är jobbigt på något annat sätt i livet.

De flesta som har ätstörningar mår dåligt på något sätt. Det är vanligt att vara nedstämd, ha ångest eller tycka illa om sig själv.

 

Tecken på att det är en ätstörning

 • Att en försöker gå ner i vikt och blir mer och mer upptagen av det.
 • Att en undviker att äta tillsammans med andra.
 • Att en äter oregelbundet, till exempel hoppar över frukosten eller äter väldigt mycket när en är ensam.
 • Att en tänker väldigt mycket på mat eller vikt.
 • Att en tränar överdrivet mycket.
 • Att en får svårt att koncentrera sig.
 • Att en får ångest eller blir nedstämd.
 • Att en gör sig av med det en har ätit, genom att till exempel kräkas.
 • Att en fryser mycket, får svårt att somna eller vaknar innan en har sovit tillräckligt.
 • Att mensen blir oregelbunden eller inte kommer alls.

 

PCOS och ätstörningar

Personer som lever med PCOS har högre risk för att utveckla en ätstörning jämförelsevis med allmänna befolkning (21 % vs 4 %). Källa askpcos app

 

Egna tankar
Det är egentligen inte konstigt att PCOS personer faller in i ätstörningar när en blir behandlad illa av omgivningen och vården. Överviktiga personer behandlas extremt dåligt av både samhälle och vården (oavsett diagnos) och det är väldigt få PCOS personer som vittnar om att få kostråd eller tips på livsstilsförändringar. Dessa personer blir hänvisade till att banta. Det finns ingen vårdplan för alla dessa patienter om de inte går ner i vikt. Det är som att systemet går ut på att få människor att må sämre, till och med när de söker vård för något som inte står rätt till.

 

Källa:
https://www.umo.se/att-ma-daligt/atstorningar/vad-ar-atstorningar/
https://www.monash.edu/medicine/sphpm/mchri/pcos/resources/askpcos-app

Comments (2)

 1. lina

  Kan man få symtom på PCOS vid ortodexi/ idrottsanorexi? Alltså att man har/ får små ägg på äggstockarna som inte släpper och ger ifrån sig mens?

  1. Maria

   Hej Lina, ja i Jan Holtes utbildningsmaterial så tar han upp kopplingen mellan anaroxi och PCOS symptom, dessa har jag förstått kan försvinna är en går tillbaka till normalvikt. Dock kan det också vara så att en alltid haft PCOS eller polycystiska äggstockar utan att veta om det. En artikel från KI tar upp ämnet och jag citerar “Inom elitidrotten är det vanligt med mensstörningar och så kallade hyperandrogena tillstånd”. Bifogar källan här: https://ki.se/forskning/sambandet-vikt-mensrubbningar-och-nedsatt-fertilitet
   / Maria

Leave your thought