13 aug 2018

Progesteron är ett hormon som produceras i äggstockarna

Progesteron (gulkroppshormon), tillsammans med östradiol (östrogen), är de hormon som stimulerar slemhinnan i kvinnans livmoder för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Detta är en förutsättning för att en befruktning ska kunna resultera i en graviditet. Progesteron utsöndras efter puberteten, främst ifrån äggstockarna efter stimulering av hypofysens luteiniserande hormon (LH).

En liten del av kroppens progesteron tillverkas även i binjurarna och ökar vid stress. Progesteron ökar nivåerna av den lugnande signalsubstansen GABA i hjärnan och det ökar även känsligheten för serotonin.

Symtom på låga nivåer av progesteron

Infertilitet och missfall: Progesteron är ett av de främsta hormonerna som är inblandade i att uppnå och behålla en hälsosam graviditet. Om du har svårt att bli gravid eller har lider av ett missfall, är det värt att kontrollera dina progesteronnivåer eftersom de kan vara låga.

PMS: Om du ofta upplever symptom såsom humörsvängningar, ångest, etc. som du inte har upplevt tidigare, kan vara av symptom på lågt progesteron.

Oregelbunden menstruationscykeln: Progesteronbrist kan orsaka långa cykler, oregelbundna cykler, kort lutealfas (om tiden från ägglossning till din period är mindre än 10 dagar), PCOS, menstruationskramper.

Cystor på äggstockarna: En av orsakerna till cystor på äggstockarna är låga nivåer av progesteron. De är ofta kopplade till oregelbunden menstruationscykel.

Depression eller humörsvängningar: Progesteron är ansvarig för att stabilisera vårt humör, så om du upplever obekväma förändringar i humör på senare tid, kolla dina nivåer.

Trötthet och svårt att sova

Viktökning: Om du upplevt viktökning speciellt runt buken kan det bero på progesteronbrist.

Andra symtom på lågt progesteron är smärtor i lederna, endometrios, dysfunktion i sköldkörteln, fibroid tumör, huvudvärk, du kan bli hungrigare än vanligt och ofta sugen på sött,

 

Källor:

https://verilymag.com/2017/07/low-progesterone-side-effects-progestin-therapy
http://drjuliedurnan.com/7-signs-you-may-have-low-progesterone/

Leave your thought