30 Nov 2018
pcoskost - soja

Soja är ett ständigt samtalsämne där fakta lätt blandas ihop med myter.

Fram tills idag finns ingen forskning som visar på att soja är hälsoskadligt. De studier som har gjorts visar att soja är en bra proteinkälla som förebygger olika cancerformer. Angående myten om att soja stör hormonbalansen så innehåller soja fytoöstrogener som är ett växthormon. Det är inte samma som det endogena östrogen som vi producerar i kroppen. Vid ett normalt intag av soja får vi en antiöstrogen effekt i kroppen och det är endast vid extremt högt intag av soja som östrogen effekt uppnås.

2-3 portioner per dag beaktas som normal konsumtion. En portion motsvarar ca 2,5 dl sojamjölk eller 1,25 dl tofu och ger 8-10 g sojaprotein och 25 mg isoflavonider. En annan intressant aspekt är att det finns studier som visar att östrogennivåerna i blodet är högre hos allätare än hos vegetarianer. Kött innehåller nämligen både östrogen av samma typ som vi har i kroppen och fytoöstrogener från fodret som djuren har ätit.

Tidigare fanns det misstankar om att en hög sojakonsumtion vid diagnostiserad bröstcancer kunde öka tillväxt och spridning av bröstcancerceller, men det finns idag inga belägg för att en hög sojakonsumtion leder till en ökad risk för bröstcancerpatienter.

Är en allergisk mot soja ska en naturligtvis undvika alla produkter som innehåller soja eller spår av soja.

Källor:

https://www.vegomagasinet.se/myter-och-sanningar-om-soja/
http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

Leave your thought