05 Nov 2018
therese karlsson ambassador

Therese är 29 år gammal, hon är utbildad personlig tränare och kostrådgivare och bor i Partille tillsammans med sin man och deras två söner.

Jag utbildade mig till personlig tränare samt kostrådgivare för att få mer kunskap om hur träning och kost kan påverka kroppen, men även för att jag själv skall finna motivationen till att inte falla tillbaka i dom dåliga banorna som jag hade när jag vägde 130kg, vilket jag har gjort i 3 omgångar!

 

Mitt liv med PCOS

PCOS har påverkat mig så himla mycket. Jag har gått igenom så många tester om varför jag alltid varit överviktig, har skägg och kraftig kroppsbehåring, men det jobbigaste av allt, det är att jag saknar mättnadskänsla det är en utav PCOS stora baksida.

Att gömma sig i köket för att smygäta, hetsäta. Timmar i badrummet där man står och plockar hårstrån. Kommer ihåg när jag var liten och mina föräldrar satte hänglås på kyl och frys för jag bara åt hela tiden. Fick ingen hjälp!

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Jag skulle vilja att alla förstår hur jobbigt det är att leva med skägg, ångesten som kommer när sommaren börja närma sig. Att man alltid kämpar med vikten och acne.

PCOS kan även vara orsaken till ätstörningar och depression. Det finns så mycket under ytan som ingen annan vet, som man ibland heller inte vill att någon skall veta. Jag vill öka kunskapen om ätstörningar kopplade till PCOS.

 

Mina PCOS symptom

Jag lever med: Sällan mens, kraftig behåring, acne, lätt att gå upp i vikt, och saknar mättnadskänsla. (Samt ätstörning BED – Hetsätning)

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Det är helt klart att jag saknar mättnadskänsla som gör att jag har så lätt att hetsäta, överäta. Detta har försvårat mitt liv något så fruktansvärt. Sen är självklart behåringen väldigt påfrestande. Jag rakar mig dagligen i ansiktet bland annat.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Mycket okunskap! Okunskapen om kost, psykiska ohälsan som kommer som ett brev på posten, ätstörning. Tyvärr har Sveriges sjukvård lite kunskap om PCOS.

Läkarna behöver utbildas och få lära sig mer om denna diagnos och vad som krävs för att patienten skall få rätt hjälp. Det är så mycket mer än barnlöshet, skägg och övervikt. Alla trådar måste kopplas ihop.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Inte riktigt på grund av PCOS diagnosen men mobbning (i barndomen, aldrig i vuxen ålder) av övervikten jag haft hela mitt liv likaså behåringen.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Läs studier, acceptera läget. Det är inget att skämmas för. Jag är öppen med att jag rakar mig varje dag i ansiktet och jag fått så mycket positiv feedback. Jag är INTE ensam. Det är så många som gömmer sig, vilket man inte skall behöva. Att lära sig att leva med det, att göra det bästa utav det gör att det är lättare att gå upp på morgonen. Rakningen är en morgon rutin för mig, rakar mig med hyvel och rakapparat öppet här hemma, men även öppet på sociala medier.

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

Absolut finns det! Vi kvinnor som har PCOS har högre nivåer av testosteron, vilket bidrar till att vi faktiskt har lättare att bygga muskler. Många idrottskvinnor har PCOS, tråkigt att det inte är något som man pratar om. Men vi har faktiskt lättare att bygga muskler just av denna anledning, så snälla ta vara på detta och utnyttja denna tillgång!

Följ Therese resa på
Instagram: Tessangbg

Leave your thought