08 okt 2018
PCOS ambassadör Sophie Bergstrand

Sophie är 28 år gammal och bor i Värmland tillsammans med sin fästman och deras tre barn. Hon spenderar sin tid med familjen, träning och att vara ute och upptäcka naturen med barnen.

Mitt liv med PCOS

Det är en ständigt pågående ”kamp” mot hormonerna och dess obalans. På grund av PCOS är jag i vissa sammanhang mer osäker på mig själv, speciellt i situationer där all fokus ligger på mig. Då kommer tankarna direkt om de ser de mörka håren på hakan, aknen i ansiktet osv. En oro för de sjukdomar vi med PCOS har högre risk för att få finns också gnagande i bakhuvudet. Mitt liv har också kantats av onödigt mycket fokus på min vikt som följd av PCOS.

Mina symptom

Övervikt och svårt att gå ner i vikt, trots att jag gör ”allt man ska”. Mörk kroppsbehåring, dock ganska lindrigt. Akne främst i ansiktet. Utebliven mens. Migrän i samband med menstruation. Plötsligt deppiga dagar utan uppenbar orsak.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Vi hittar inte på! Ofta möts jag av snorkiga kommentarer eller rullande ögon när jag påpekar att min hunger och/eller sötsug är svårare än ditt är och jag kan inte riktigt rå för min vikt alla gånger. Och mitt ansikte är inte finnigt för att jag aldrig tvättar mig osv. PCOS är på riktigt och det är tufft! Och det som verkligen behöver komma ut är ju hur extremt vanligt detta är bland kvinnor, chansen är stor att du, din dotter eller syster eller mamma har det.

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Eftersom jag mot alla odds ändå lyckats få 3 mirakelbarn, som sjukvården kallar dem, så kan jag ju inte säga infertiliteten. Så då får det nog bli övervikten. Att kämpa mot den upptar nästan all vaken tid och all min ork och viljestyrka för att inte bara säga ”skit samma” och trycka ansiktet fullt med godis.

Vilket bemötande har du fått från vården?

Den fertilitetsklinik som gav mig diagnosen har jag fått och fortsätter få väldigt bra bemötande från! De är helt med på att detta är ett verkligt problem och är alltid villiga att hjälpa och försöka hitta nya lösningar på de problem jag lägger fram. Tyvärr tar det goda bemötandet slut där. I andra vårdinstanser där jag sökt rådgivning, stöttning och hjälp har jag allt som oftast fått en ironisk klapp på axeln och ett ”Ja du alla har vi våra svårigheter”. De flesta får ett blank uttryck av oförståelse i ansiktet så fort man nämner PCOS. De verkar inte ens veta vad det står för tyvärr.

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Förutom bristande bemötande och en känsla av att inte bli trodd så kan jag nog inte säga att jag blivit illa behandlad.

Mina tips till andra som lever med PCOS

Läs på, läs på, läs på! Google är din bästa vän! Tyvärr har man inte mycket information att hämta i sjukvården utan vad gäller PCOS är det lite ”ensam är stark” tänk. Ju mer du läser på om vad det faktiskt innebär och hur du kan bemöta de olika symtom du har, desto bättre kommer du kunna hantera sjukdomen.

Och viktigast av allt:

Du är underbar precis som du är! Hår på hakan eller ej, stor eller liten. Bebishy eller prickig korv – du är precis lika vacker som alla andra och låt ingen få dig att tro något annat!

 

Det finns alltid en positiv sida!

Speciellt om du sportar och gillar att styrketräna. Då vi med PCOS ofta har ett överskott av testosteron så får vi ofta snabbare och tydligare resultat än andra kvinnor. Många kända kvinnliga atleter har pco/pcos. En annan positiv grej är att trots att vi kan ha svårare att få barn så har vi faktiskt större chans att få barn senare i livet. Så det är ju positivt ifall man vill skaffa barn senare

Följ Sophies resa:
www.instagram.com/sophiesnyalivsstil

Leave your thought