10 Dec 2018
Sara pcos ambassador

Sara bor på landet utanför Göteborg med sin mor och deras två katter. Hon drömmer om att bli författare och på fritiden sjunger hon i tre olika körer.

 

Mitt liv med PCOS

Min PCOS har påverkat mitt liv mest påtagligt genom ångest orsakat av svajiga hormoner, och genom lågt självförtroende pga min hirsutism. Hade en påtagligt synlig mustasch redan som 13 åring, och resten av håret plus känslig hy som lämnade prickar efter att jag rakat mig gjorde att jag sällan vågade ha shorts på mig och inte minst visa mig i baddräkt eller kortare shorts.

 

Mina symptom

Jag har många, men de som idag påverkar mig mest är; hormonrelaterad akne och hårväxt som blir mer och mer för varje år som går. Jag har svårt att känna mig mätt och har svårt att hålla bukt på min aptit. Mitt mentala mående är inte det bästa och jag är ofta väldigt trött.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Att det är något en kämpar med hela tiden och att det dessutom är så många andra som kämpar med det. Att PCOS räknas även i de fall som inte gäller graviditet. Det är inte bara din fertilitet som ska tas på allvar, utan även din allmänna hälsa och ditt mentala mående!

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Hirsutismen. Den gör så att jag inte vågar visa mig i många olika kläder, och jag är rädd för att missa att noppa mörka hårstrån jag har i ansiktet. Jag har mycket ljusa på tex haka och käklinje som jag inte känner att jag kan göra så mkt åt, men jag vet att de syns tydligt och det tär mycket på mitt självförtroende.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Jag har varit hos tre olika gynekologer. De första två satte mig bara på p-piller(Yasmin och Neovletta) och gav mig ingen annan information. Den tredje sa att de första två gett mig helt fel sorts p-piller, och satte mig på diane istället, för att motverka hirsutismen.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Inte som jag minns. Jag har känt mig oprioriterad av vården och är provocerad av hur lite PCOS tas på allvar, men känner inte att någon har varit uppriktigt otrevlig.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Stå på dig! Du har rätt till vård, men samtidigt bör du kolla upp saker online för att hitta mer aktuell information. I min erfarenhet har inte vården bra koll på PCOS, men det finns även en hel del felaktig information på internet, så var noggrann med vilka källor du använder.

 

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

Det är lättare att bygga muskler! Jag som styrketränar och tycker om att känna mig stark har stor nytta av det. Sen är jag tacksam för mitt tjocka hår och jag gillar mina tjocka ögonbryn.

Leave your thought