01 okt 2018
PCOS ambassadör Moa Eriksson

Moa är 21 år gammal och kommer från Katrineholm. Hon har ett stort intresse för hormonell hälsa, kost och kroppen.

Moa driver en blogg i dessa ämnen och är aktiv i diverse PCOS-grupper online såväl på svenska som engelska.

Mitt liv med PCOS
Det är en omfattande hormonell obalans som har påverkat mig på många sätt i mitt liv. Jag har skärpt till mig rejält med träning, mat, kosttillskott och att vara riktigt snäll mot mig själv. PCOS har drivit mig till stor kunskap om min hormonella hälsa och om hur viktigt det är med hormonell balans. Jag har fått lära känna mig och min kropp, jag övergick från att vara naiv till att vara en krigare.

Mina symptom
Jag lever med hirsutism, utebliven ägglossning och dålig insulinkänslighet vilket leder till de symptom jag nyss skrev samt att jag har väldigt lätt att gå upp i vikt. Jag har i det stora hela väldigt många hormonrubbningar i kroppen eftersom att allt påverkas utav varandra och framträder på olika sätt under livets gång då kroppen utsätts för olika livssituationer. När jag var yngre hade jag akne på ryggen och i pannan. Idag har jag knappt en finne. För något år sedan hade jag mycket håravfall, idag har jag inte det. Livet som sker och de förutsättningar jag ger mig själv kommer att påverka mig hormonellt och emotionellt livet ut.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS
Det är viktigt att veta att insulinnivåerna ofta är boven till alla symptom. Håll era insulinnivåer stadiga, och styrketräning är din bästa vän!

Det jag upplever är jobbigast med PCOS 
Det jobbigaste med PCOS är att det tidvis känns som att det tar upp hela mitt liv och att det begränsar mig.

Vilket bemötande har du fått från vården?
Det bemötande som jag har fått från vården är negativ och har handlat om okunskap. När jag nyligen var hos en gynekolog fick jag berättat för mig att det enda sättet att lindra PCOS var via p-piller, vilket jag har djup kunskap från innan att det inte stämmer. När jag var yngre triggades min hormonella obalans av p-piller, som enligt den gynekologen också var det enda ansenliga sättet till hela livssituationen som kvinna.

Har du någonsin blivit illa behandlad pga din PCOS?

Jag har absolut blivit utsatt för elaka ord och handlingar mot mig och min kropp tack vare de symptom som har präglat mig från min PCOS. Men i slutet av dagen har det handlat om vad jag tycker om mig själv, och jag har inget illa att säga där.

Mina tips till andra som lever med PCOS 
Kunskap gör dig fri! Att lära sig om sig själv är nyckeln till att hjälpa sig själv. Att börja analysera sin kropp för att sedan hitta åtgärden du behöver är sättet du löser dina problem.

Det finns alltid en positiv sida!
I och med att det är en hormonell rubbning så blir det bättre av att vända sig till ett hälsosammare liv med kost, träning och psykisk hälsa vilket är super för kroppen och för dig. Du bygger muskler och ökar konditionen enklare tack vare den höga halten testosteron du har i blodet, vilket är ett ur den synvinkeln en hjälpande hand. Att leva med pcos har jag upplevt gör mig mer ödmjuk mot andra och mot mig själv. Det går att vända om skeppet, du kanske aldrig blir av med allt men du kan göra det bästa utav det. Det finns så många grupper, böcker och hemsidor som vill hjälpa dig att få ett så bra PCOS-liv som möjligt.

Följ Moas resa:
Blogg: http://nouw.com/pcoslivet

Leave your thought