17 sep 2018
PCOS ambassadör Mickan Jonsson

Mickan, en 31-åring som uppfyllde drömmen om att bli mamma innan 30. Hon bor i ett 60-tals hus utanför Enköping tillsammans med sin partner och deras två barn.

Mickan prioriterar god mat, gott vin och trevligt sällskap. Största delen av sin tid spenderar hon med barnen samt färdigställande av huset. Med hjälp av programmet Forme genomgår hon en livsstilsförändring med fokus på viktminskning med mental träning och jämnviktsträning.

Mitt liv med PCOS
Jag har alltid varit överviktig och haft dålig hy. Alltid haft en undran om vad som är fel med mig. När vi skulle skaffa barn och jag slutade med p-piller så mådde jag extremt dåligt, värre än när jag väl var gravid.

Mina symptom
Utan p-piller har jag oregelbunden mens, en cykel på 32-69 dagar. Dessutom blir jag väldigt depressiv utan de hormoner som p-piller ger mig.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS
Vi trycker inte i oss onyttigheter, vi äter oftast mindre än de flesta. Vi går upp i vikt lättare än er utan PCO/PCOS. Det är så mycket vanligare än man kan tro och ändå vet så få människor vad det är. Vi har hormonrubbningar. Vissa kvinnor får extremt mycket hår och tvingas raka sig dagligen!

Det jag upplever är jobbigast med PCOS
Övervikten och hormonrubbningarna.

Vilket bemötande har du fått från vården?
Jag har haft turen att träffa fantastiska läkare på gyn! Dom har förklarat och varit tydliga med vilken hjälp man kan få. Från mvc har jag dock inte fått de stöd jag hoppats på. Då gyn vill att p-piller och liknande ska gå via mvc. Där har dom inte alls samma förståelse. Mvc menar att det är så vanligt. Men för mig spelar det ingen roll hur vanligt det är, för mig är det viktigt att dom ser mig som individ och försöker anpassa min ”behandling” efter mina förutsättningar.

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?
Nej, inte något jag kan sätta fingret på.

Mina tips till andra som lever med PCOS

Du är inte ensam! Vi är så många med denna diagnos och det finns så många att få hjälp och stöd av. Försök inte skaffa barn på egenhand i två år- du med PCO/PCOS kan få hjälp mycket tidigare än så. De flesta av oss kan bli biologiska föräldrar men vi kan behöva lite hjälp för att få ordning på hormonerna. Godta inte att någon nedvärderar din diagnos- speciellt inte inom sjukvården. Jag har lärt mig av mina misstag! Våga säga att du har PCO/PCOS det är inget att skämmas för!

Det finns alltid en positiv sida!
Jag försöker se alla diagnoser som olika former av superkrafter. En dag kommer jag nog hitta vad vår superkraft är!

Följ Mickans resa:
Instagram: www.instagram.com/mammamickans
blogg: www.devote.se/mammamickans

Leave your thought