24 sep 2018
PCOS ambassadör Marika Sundblad

Marika är 29 år gammal och lever med sin man, deras son, två hundar och tre katter. Hon älskar att kolla på serier när hon får lite tid över.

Mitt liv med PCOS
Att inte kunna bli med barn tärde mycket på mig psykiskt. Speciellt när det kändes som att alla andra fick barn. Det tog totalt 2,5 år innan jag blev gravid och då var det via IVF i Uppsala. Jag fick gå hos kurator ett tag som hjälpte mig hantera mina känslor. Att vara ofrivilligt barnlösa är otroligt jobbigt.

Mina symptom
Lättare acne, behåring och svårt att få barn.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS
Att det är många kvinnor som lever med PCO/S. Många av oss som lever med syndromet har svårt att bli gravida eller att gå ner i vikt. Vi som lever med PCO/S kan hjälpa oss själva mycket genom kost och träning utan att behöva ta till läkemedel.

Det jag upplever är jobbigast med PCOS
Infertilitet. Men jag upplever den som mindre jobbig nu efter att jag fått min efterlängtade son.

Vilket bemötande har du fått från vården?

När jag fick veta att jag hade PCOS på fertilitetsmottagningen så fick jag bara hjälp med min infertilitet. Ingen mer info om vad det innebar att ha PCOS. Så jag fick ett bra bemötande av dom men hade önskat mer information.

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?
Nej det har jag inte.

Mina tips till andra som lever med PCOS
Tänk på kosten och motionen, det hjälper mer än du anar! Att ta massor av hormonerna är inte kul, jag vet.

Det finns alltid en positiv sida!
Enligt min läkare ska man ha bättre kvalitet på äggen och man hamnar senare i klimakteriet. Annars skulle jag säga nej det tycker jag inte.

Följ Marikas resa:
Instagram: www.instagram.com/marika.sundblad

Leave your thought