22 okt 2018
maria nestorudi pcos sverige

Maria är 29 år gammal och startade PCOS Sverige för att hon tröttnade på den enorma okunskapen om PCOS inom vården.

 

Mitt liv med PCOS

Har varit en berg- och dalbana av olika symtom som jag aldrig kunnat koppla samman för ens nu. Det har alltså tagit mig 7 år av aktivt Googlande för att alla bitar ska falla på plats. Jag vet fortfarande inte ifall min hälsohistorik är orsakad av PCOS (och p-piller användning) eller ifall min aktiva (läs stressade) livsstil har påverkat min PCOS.

 

Mina symptom

Symptomen har förändrats under åren och jag har gått igenom depression, ångest, trötthet, oregelbunden mens, utebliven mens, polycystiska äggstockar, hirsutism, akne, humörsvängningar, yrsel, värmevallningar, svettningar, tappar i perioder mycket hår från huvudet.

I skrivande stund lever jag med trötthet, hirsutism, oregelbunden mens, polycystiska äggstockar.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Allt egentligen. Men framför allt att vi är en stor grupp som inte blir tagen på allvar av vården. Och att riktlinjer för behandling är samma för alla som får diagnos. Det görs inte en ordentlig undersökning för att förstå vilken typ av hormonell obalans en lever med och antaganden blir fakta.

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Den okunskap som finns hos läkare. Det finns ingen hjälp att få förens en försöker bli med barn och misslyckas.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Jag har stött på en enorm okunskap från läkaren sida och den enda behandlingen som funnits för mig är att jag ska äta p-piller. Men när biverkningar från p-piller är outhärdliga är det ingen som tagit biverkningarna på allvar och en känsla av att vara “överdriven” smyger in. Nu i efterhand när jag pratar om p-piller med andra personer som lever med PCOS (som ätit samma sort p-piller) så förstår jag att jag inte alls var överdriven. Det är inte bara jag som fått sjuka biverkningar av vissa typer av p-piller. Men vården envisas fortfarande på att det är den enda behandlingen för mig.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Jag är en av många som får ont i magen av tanken att boka in tid på skönhetssalong på grund av många tidigare opassande kommentarer under behandling.

 

Detta ledde till att jag gjorde en kort undersökning för att ta reda på ifall det vad fler än jag som kände samma sak och det visade sig att 52,9 % har gått ifrån en skönhetsbehandling med en dålig känsla. 75,2 % känner sig osäker när en bokar tid för behandling och 93,3 % anser att skönhetssalonger behöver mer kunskap om PCOS.

Jag och även du som läser detta och kan relatera är inte ensamma om detta.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Våga prata om syndromet! Både med personer som lever med det och med dina anhöriga som kan vara din närmsta support. Berätta även om symptomen som du lever med, det gör livet lite lättare. Du är inte ensam!

Det finns riktlinjer för behandling för PCOS och hirsutism samt IVF riktlinjer. Dessa gäller i hela landet. Ta reda på din rättighet till vård och stå på dig.

Vi är många som lever med PCOS och tillsammans kan vi göra skillnad i hur vi blir bemötta, vi kan öka medvetenhet och kunskap om vårt syndrom. Så häng kvar och häng med!

Instagram: https://www.instagram.com/maria.nestorudi/

Leave your thought