15 apr 2019
PCOS ambassadör Lydia

Lydia är 28 år gammal, hon jobbar som personlig assistent och är gift sedan ett år tillbaka. Hennes fritidsintressen är många. Fotografi, teckna, skriva, spela datorspel, slappa framför film/serie samt umgås med familj och vänner.

 

Mitt liv med PCOS

Min PCOS har påverkat mig oerhört mycket. När jag kom in i puberteten så gick jag upp mycket i vikt, det blev en stor kontrast från tidigare. Jag fick även ökad behåring över hela kroppen och fick svår och smärtsam acne.

Jag har heller aldrig haft en jämn, regelbunden cykel utan mensen har alltid hoppat och kommit när som. Varje gång jag fick mensen så blödde jag mycket och flera gånger har jag varit sängliggandes p.g.a att jag blev svag, yr, illamående och svimfärdig p.g.a blodförlusten.

För några veckor sedan behövde jag åka till akuten för höll på att svimma tre gånger och blödde så mycket. Smärtan vid mensen har ibland varit så outhärdlig att jag stått dubbelvikt, gråtit och skrikit. Jag har varit tvungen att vara hemma från jobbet p.g.a mensen.

Nu när jag är i en seriös relation så har jag en rädsla kring att inte kunna bli gravid. Det påverkar inte bara mitt liv utan även min partners liv.

 

Mina symptom

Ojämn menstruationscykel, smärta, riklig mens, acne, ökad behåring, övervikt, ofrivillig barnlöshet.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Att PCOS finns. Att det är så, så många kvinnor som lever med det och lider i tystnad. Jag vill att folk ska vara tacksamma om de har en fungerande cykel, om de har mens varje månad och inte behöver tänka på problem med fertilitet.

Jag vill att folk ska sluta ställa kvinnor frågan om de är gravida eller när ett par tänker skaffa barn, för det kan skapa sådan otrolig smärta och folk har ingen aning om vad den kvinnan/det paret gått och går igenom.

Helt enkelt: var medveten, var tacksam och var finkänslig.

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Ofrivilliga barnlöshet, att behöva tänka på att vi, min partner och jag, troligtvis får skaffa hjälp med den biten. Oron som kommer med det att kanske inte kunna få barn eller få barn väldigt sent.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Dåligt. Sådan okunskap. Flesta läkare vet antingen inte vad det är, har felaktig information eller vet väldigt väldigt lite. Eller så beter de sig nonchalant och verkar inte bry sig det minsta.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Mer att folk inte vet och dömer mig p.g.a de tror att jag är lat och därför inte gått ner i vikt. Kommentarer kring min vikt, skämt om det, att det “bara är att” träna och äta rätt. Kommentarer eller frågor angående graviditet och barn.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Våga prata om PCOS och sprid kunskap om syndromet, att öka medvetenhet och förståelse för syndromet hjälper oss alla som lever med det. Förstå att du inte är ensam. Vi är många som har PCO/S så känn dig inte som en öde ö ute i ett stort hav.

 

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

Nej, jag ser PCOS som en sjukdom och jag ser aldrig något positivt med sjukdomar och speciellt inte denna.

Följ Lydias resa via hennes Instagram

Leave your thought