10 sep 2018
PCOS ambassadör Liselotte Videla

Liselotte är 51 år gammal och har jobbat länge ideellt med PCO och PCOS. Hon har kallat sig PCOS-ambassadör i många år och fortsätter att vara aktiv i att sprida medvetenhet och kunskap om syndromet.

Till vardags jobbar Liselotte som undersköterska och sprider information till både läkare och sjuksköterskor som hon har i sin närhet. Den 23-25 september kommer Liselott delta i gynekolog kongressen: The 16th Annual Meeting of the AE-PCOS Society i Stockholm.

Mitt liv med PCOS
Jag har skämts för att vara överviktig. Ofta fått höra kommentarer så som ”när ska ska du får barn”, ”Ingen baby ännu?” och ”Du borde banta”. Jag har inte velat visa vad jag äter på grund av kommentarer riktade mot min kost, ”ska du äta det där som är tjock”. Jag har även hört de motsatta kommentarerna så som ”varför äter du lite?, om du åt mer skulle du gå ned i vikt”.

År 2000 fick jag migrän och högt blodtryck på grund av p-piller. Samt en njurskada som troligtvis är till följd av det. I januari 2003 började jag med Metformin och fick avbryta behandlingen i maj (2018) på grund av tarm symptom och försämrat njurvärde. På två månader har jag nu gått upp 6 kg utan att förändra mina kostvanor. Jag svettas och känner ett sug som normalt sätt är en följ av lågs blodsocker, även om mitt blodsocker är normalt.

Nu väntar jag på datortomografi, röntgen av njurar och tarm och hoppas kunna återuppta Metformin efter undersökningen.

Mina symptom
Jag har passerat den fertila delen av mitt liv. Fick diagnos 1987. Min kropp har gått i klimakteriet. Det som kvarstår är övervikt och socialfobi. Läkare sa att PCOS går bort efter klimakteriet. Jag vet inte om jag tror på det. Nu har jag i alla fall normala testosteronvärden.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS
Allt då PCOS är unikt för varje kvinna som fått diagnosen. PCOS är mycket mer än gynekologi och barnlängtan. PCOS hos gravida bör få uppmärksamhet då PCOS kan påverka det ofödda barnet. Och själen glöms lätt bort.

Det jag upplever är jobbigast med PCOS
Vikten

Vilket bemötande har du fått från vården?
Både bra och dåligt.

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?
Ja, jag har varit en måltavla för pekpinnar och fått många kommentarer kopplade till barn, vikt och träning.

Mina tips till andra som lever med PCOS

Våga berätta! Du kommer upptäcka att du inte är ensam, skäms inte – du har inte orsakat PCOS. Arbeta utifrån dina förutsättningar och det du orkar med psykiskt och fysiskt. Sök hjälp, ställ krav. Byt vårdgivare om en sjukvårdspersonal skakar på huvudet och inte kan något. Gör små förändringar livsstilen, Bättre att göra något än inget alls. Sluta röka om du röker. Hoppa över sociala medier om de stressar dig. Läs på om PCOS. Var källkritisk, se upp men vem som är ägare till olika hemsidor.

Det finns alltid en positiv sida!
Fertil i högre ålder. Lättare för idrottande kvinnor att bygga muskler.

Följ Liselottes kanaler där hon sprider information om PCOS:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instagram: www.instgram.com/ompcoochpcos.se
Hemsida: www.pco-pcos.se
Facebook: https://www.facebook.com/PCOochPCOS/

Leave your thought