26 Nov 2018
lina samuelsen

Lina är 25 år gammal och bor i Västerås med sin sambo, deras hund och snart 1-åriga son. Lina gillar att ta promenader, baka och umgås med familjen.

 

Mitt liv med PCOS

I början var jag knappt påverkad alls, förutom att vi hade jättesvårt att bli gravida och behövde hjälp. Nu har jag mer “problem” som påverkar mig, som t.ex. håravfall som har gjort att jag har blivit mycket mer tunnhårig och håret går av.

 

Mina symptom

Utebliven ägglossning och mens. Lätt att gå upp i vikt, och senaste tiden håravfall. Ibland får jag även extrema smärtor i magen.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Att många som har diagnosen mår dåligt och behöver stöd ifrån nära och kära. Ingen ska behöva känna sig dum att fråga vad sjukdomen innebär.

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Svårt att gå ner i vikt och sedan bibehålla vikten. Samt håravfall som i min situation har hållit på i 3 månader om inte mer.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Att en alltid måste upprepa sig om PCOS. De som har tagit mig på allvar är barnmorskan som gav mig diagnosen och min nuvarande barnmorska som kan relatera mycket till just syndromet.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Ja, dock var det innan jag fick diagnosen. Men jag vart nekad att få komma till läkaren när jag ringde om utebliven mens. Och då menade den personen att det är många som går mer än 6 månader utan att ha mens, att jag skulle ha is magen samt vad glad att slippa mensen.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Ge inte upp, du klarar allt! Det finns så många alternativ en kan få hjälp med. Stå på dig! Du känner din kropp bäst, ingen annan!

 

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

Ja, du får mer klarhet om hur din kropp kanske fungerar, fått mer svar på varför din kropp har vart knepig. Jag själv känner igen så mycket nu efter diagnosen som jag kan relatera till just PCOS.

 

Följ Linas resa på Instagram: linasamuelsen

Leave your thought