03 Dec 2018
emma lepik

Emma är 29 år och bor i Mölndal. Hon omger sig av familj och vänner som alltid finns där som ett stort stöd. På sin fritid håller Emma på med hästar, går promenader, umgås med vänner och ser gärna bra serier på Netflix.

 

Mitt liv med PCOS

Jag har extremt oregelbunden mens, och jättesvår PMS vilket gör att mitt mående är kraftigt växlande. Vet ju inte när jag ska ha mens vilket leder till att symptomen för min PMS är svåra att avläsa och se som just PMS. Har inte heller lyckats bli gravid.

 

Mina symptom

Oregelbunden mens, nästan obefintlig, svår PMS och lyckas inte bli gravid.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Ta reda på så mycket du kan, stå på dig i vården när du känner att något är fel! Använd gärna stödgrupper eller andra människor med PCO/S för att utbyta tankar och funderingar med, skäms inte, och ge inte efter för vad någon gynekolog säger om du mår sämre av det som denne rekommenderar.

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Jag får cystor och dessa gör ofta väldigt ont, framförallt när de spricker. Den kraftiga behåringen jag har på kroppen och den enorma känslomässiga delen, extra tufft är det när jag går igenom behandling med gulkroppshormon. Det resulterar i svår ångest och depression.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Väldigt varierande, periodvis väldigt väl bemött och lyssnad på när jag försöker hitta alternativa lösningar. Men jag har även blivit skrattad åt när jag söker hjälp för de kraftiga smärtorna i magen.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Jag har blivit illa bemött genom t.ex. förlöjligande av smärtor och påpekanden om min vikt. Vilket kan absolut vara relevant, men sättet vissa säger det på är otroligt kränkande

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Se till att du har en gynekolog du är nöjd med, och som lyssnar, förstår och respekterar dig.

 

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

Ibland kan det kännas skönt att slippa mens, men eftersom jag vet varför och hur min PCOS påverkar mig, så nej egentligen inte.

 

Följ Emmas resa på Instagram: when.life.changes

Leave your thought