12 Nov 2018
elin mossberg

Elin är 28 år gammal, hon bor i Sydney och utbildar sig till Naturopat. Efter utbildningen vill Elin ta med sin nya kunskap till Sverige.

 

Som Naturopat jobbar en med komplementära metoder och naturmedicin för att hjälpa till med sjukdomar som kan vara svårt att bli helt friska från och oftast är kroniska. PCOS, IBS, ångestsydrom, problem med att bli gravid, PMS etc. En naturpat jobbar med kost som medicin, några metoder som naturopater använder är inte än helt godkända och accepterade av vetenskapen (så som homeoepatiska preparat). Men det görs framgångar även där och regler och lagar kring hur en får arbeta med patienter har behövts utvecklas i takt med att efterfrågan av yrket har ökat. Människor vill förstå orsaken till sina tillstånd och bli tagna på allvar.

 

Mitt liv med PCOS

PCOS har påverkat mitt liv på många olika sätt. I början var det mest det ytliga så som hur min hud såg ut eller min hårväxt som var otroligt genererande och jobbig. Vissa perioder i mitt liv har jag ignorerat min PCOS och då har den förvärrats. Det har kostat mej otroligt mycket pengar på laserbehandlingar, dermapen behandlingar, psykologer, ansiktsprodukter, tabletter och smink. Det har kostat mig avhopp av utbildningar och orsakat depressioner.

PCOS är inte att leka med om man inte behandlar det med respekt och på ett förebyggande sätt. Det har skapat inflammationer i kroppen och många törnar på min självkänsla. Jag har avstått från saker på grund av att jag har känt mig smutsig eller ful jämfört med mina vänner. Jag utvecklade hetsätning och andra destruktiva vanor i tidig 20-års ålder och till slut utvecklade jag PTSD på grund av allt annat som PCOS kan medföra.

Idag jobbar jag aktivt ihop med en terapeut, dietist och PT för att behärska min PCOS, utveckla min livskvalitet och få min ångest och mina destruktiva mönster under kontroll. Alla har inte den lyxen men eftersom jag har ignorerat mig själv och min PCOS under lång tid så har jag valt att ta i det med hårdhandskarna.

 

Mina symtom

Eftersom PCOS är så komplext kan det behövas lite tankeverksamhet för att komma på vad syndromen har orsakat. På senare år har det forskats en del på PCOS och vi vet att kopplingen mellan PCOS och andra typer av sjukdomar KAN finnas. Därför får man själv tänka till på vad tillståndet faktiskt har gjort med med en själv.

Idag lever jag med cystisk acne, hirsutism, ångest, oregelbunden mens, trötthet (speciellt när jag ätit något med socker i sig) och hetsätning.

 

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS

Det är mycket mer än bara cystor på äggstockarna. Det är en kemisk obalans i kroppen som är komplex och svår att hantera. Utifrån kan det se ut som att man är hypokondrisk och nojig, men det är allvarligt och speciellt när PCOS är obehandlad. Ibland har folk bemött mig som oseriös när jag har pratat om att jag måste gå ner i vikt för min sjukdom blir värre med viktökning och det har varit frustrerande.

 

Det jag upplever är jobbigast med PCOS

Att det inte finns ett mirakelpiller utan biverkningar som kan ta bort alla symptom. Just nu är min cystiska acne det mest frustrerande. Jag gjorde laserbehandlingar för min hårväxt på hakan men det börjar komma tillbaka igen så det är lite jobbigt att raka mej varje morgon.

 

Vilket bemötande har du fått från vården?

Vissa vet inte om vad PCOS är, många andra vet att det är komplext men erbjuder recept på mediciner som i slutändan kommer skada kroppen mer. P-piller som funkade just där och då men gjorde allt katastrofalt när man slutade och man fick börja om med massa nya matintoleranser som en bonus.

Vissa läkare skriver ut metformin, men medicinen gjorde mej jättetrött och var helt ohanterligt. Det är en frustrerande situation inte bara för patienten men säkert också för läkaren. Man måste bekämpa sin PCOS på ett holistiskt sätt, inte bara ett sätt utan flera olika. Det är svårt men livsstilsförändringar behövs för att må bra.

 

Har du någonsin blivit illa behandlad på grund av din PCOS?

Jag minns att min kompis berättade när jag gick i 7an att några killar hade pratat om att jag hade så håriga lår, en annan kille i klassen sa att mina armar var äckliga för dom var håriga. Ibland har jag fått kommentarer varför min hud är som en tonårings när jag är vuxen. På senare år så har min PCOS varit en stor bidragande faktor på min hypokondri och ångest som säkert kan vara frustrerande ibland och speciellt för att det är ingen som riktigt förstår det utan tror att det är mindre trevliga personlighetsdrag.

 

Mina tips till andra som lever med PCOS

Bit i det sura äpplet, ju tidigare du bryter dåliga vanor desto bättre blir din livskvalitet. Det går att bli näst intill symptomfri men det krävs mycket uppoffring och jobb från dig själv. I processen försök att inte straffa dig själv eller var nedlåtande, det gör det bara värre och löser ingenting.

 

Finns det något positivt med att leva med PCOS?

PCOS kan medföra positiva saker så som att vi har lättare att bygga muskler. Häromdan lyssna jag på något program där dom prata om att i sportvärlden så diskuterades det om förhöjda testosteronhalter på kvinnor skulle ses som doping (som att vi kan hjälpa det). Även om det medför mycket dåligt så har vi fördelar också, var kreativ med dom!

Medvetenhet är en annan positiv sak med PCOS. Vad du stoppar i dig och hur du lever måste du syna ut i sömmarna så i slutändan kan man faktiskt leva ett mer medvetet liv. Eliminera stress, ät nyttigt och träna är saker som är viktiga för alla men för oss med PCO/S är det extra viktigt att följa.

 

Följ Elins resa på Instagram: Elinmossberg1

 

Leave your thought