03 sep 2018
PCOS ambassadör Alexandra

Alexandra bor i Uppsala men är ursprungligen från New York. Hon studerar till ämneslärare i svenska och engelska. Alexandra älskar att laga mat, skriva, fotografera och stäckkolla serier på Netflix. Hon och hennes fästman väntar deras första barn i augusti 2018.

Mitt liv med PCOS
Min PCOS har påverkat mig både fysiskt och psykiskt. Fysiskt med alla symptom, psykiskt av stressen jag upplevde både innan och efter jag fick diagnosen (först att inte veta vad som var fel, sen att veta att det var just PCOS).

Mina symptom
Jag har ingen ägglossning på egen hand, ökad hårväxt och har svårt att gå ned i vikt.

Vad jag vill att alla ska känna till angående PCOS
Att det är så himla mycket mer vanligt än vad man kan tro!

Det jag upplever är jobbigast med PCOS 
Det brukade vara tanken på att det skulle vara svårt att bilda familj (även om det just nu ser ut att gå vägen), men de andra symptomen har såklart varit störande.

Vilket bemötande har du fått från vården?

Superbra bemötande från dag ett. Jag skickade en egenremiss till Akademiska sjukhuset och fick träffa överläkare på gyn som kunde konstatera att jag hade PCOS under vårt första möte. Jag fick hjälp och rådgivning på en gång.

Har du någonsin blivit illa behandlad pga din PCOS?
Jag har blivit dåligt behandlad på grund av viktuppgången och hårväxten, men de som var taskiga nog att kommentera på sådant visste ju inte att det var specifikt pga PCOS, så svaret blir ”ja och nej” på den.

Mina tips till andra som lever med PCOS 
Våga ställa krav på vården! Det är så pass vanligt och det är så frustrerande att kvinnosjukvården ligger efter så som den gör, både för många med PCO/S och till exempel patienter med endometrios. Så ska det inte vara och vi har rätt till kvalitetsvård. Jag hade tur med det bemötande jag fått i vården och så borde det vara oavsett var man söker hjälp.

Det finns alltid en positiv sida!
Definitivt! Vi får förtur till fertilitetshjälp (”normala” människor behöver försöka få barn på egen hand i ett år medan vi med PCO/S ”bara” behöver försöka i ett halvår) och vi har bättre kvalitet på våra ägg när de väl släpper, vilket alltid är en bra grej. Dessutom finns det mycket stöd och kärlek i PCO/S-gemenskapen, till exempel i Facebookgrupper. Det är så skönt att veta att man inte är ensam i detta.

Följ Alexandras resa:
Instagram: www.instagram.com/elefantra
Blogg: http://nouw.com/alexandrakatarina

Fotograf: Sonia Siropian

Leave your thought