09 aug 2018

Östrogen refererar till en grupp kemiskt liknande hormon som innehåller östradiol, östron och östriol.

Dessa hormoner produceras i äggstockarna, binjurarna och fettvävnaden. De cirkulerar i blodet, som påverkar bröst och livmoder, liksom hjärnan, ben, lever, hjärta och andra vävnader.

Under den första delen av menstruationscykeln kontrollerar östrogen livmoderns tillväxt. Det orsakar också förändringar i bröstet under tonåren och graviditeten. Östrogenet reglerar även andra metaboliska processer inklusive bentillväxt och kolesterolnivåer.

Kvinnor i alla åldrar kan uppleva lågt östrogen.

Symptom:

Värmesvallningar och svettningar: Lågt östrogen påverkar hypotalamus, den del av hjärnan som styr din kroppstemperatur. När du saknar östrogen blir du väldigt känslig mot små förändringar i kroppstemperaturen. För att bli av med värmen får du värmesvallningar eller så svettas du ovanligt mycket.

Trötthet eller sömnlöshet: Värmesvallningar och svettningar under natten stör sömnen. Östrogen är också kopplat till serotonin, vilket produceras av din hjärna. Serotonin gör melatonin, ett sömnhormon. Så om du har lågt östrogen kan du ha lågt serotonin och därför sömnsvårigheter.

Koncentrationssvårigheter / svårt att fokusera: Koncentrationssvårigheter och svårt att fokusera kan vara en följ av sömnproblem.

Humörsvängningar: Eftersom östrogen påverkar din menstruationscykel, påverkar dess närvaro och icke-närvaro ditt humör. Om du har brist på östrogen så har du en hormonell obalans och därför inte ovanligt att det leder till humörsvängningar. Detta kan förvärras av dålig sömn.

Depression: Östrogen höjer serotoninnivåerna som hjälper till att bekämpa depression. Om du har östrogenbrist har du även låga serotoninnivåer.

Benskörhet: Östrogenbrist kan leda till benskörhet. Skelettet är svagare och du har lättare att få benbrott.

Smärta vid samlag: Vid östrogenbrist är det vanligt att få torra och sköra slemhinnor. I följd av torra slemhinnor kan en få irritation, klåda, urinläckage, flytningar, slidkatarr och samlagssvårigheter.

Vulvovaginal atrofi: Ett tillstånd där slidans vägg och de omgivande vävnaderna blir tunnare vilket kan leda till symtom såsom torrhet, irritation och ömhet i genitalområdet, liksom smärta under samlag. Orsakat av östrogenbrist.

Upprepade urinvägsinfektion: Torra och sköra slemhinnor kan vara orsaken till upprepade urinvägsinfektioner.

Viktökning: Östrogen och andra könshormoner påverkar hur mycket fett du har i kroppen. Om du har för lite östrogen kan kroppen lagra mer fett, särskilt i bukområdet. De som lider av östrogenbrist har svårare att gå ner i vikt.

Några vanliga orsaker till låga östrogennivåer är:

• Ätstörningar som anorexi eller extrema dieter
• Hormonella störningar
• Ålder (äggstockar producerar mindre östrogen när du blir äldre)
• Extrem träning
• Sjukdomshistoria i familjen av cystor på äggstockar eller andra hormonella problem
• Ovarialsvikt – bristande funktion av äggstockarna
• Perimenopaus

Källor:

https://www.healthywomen.org/content/article/could-you-have-low-estrogen
https://www.healthywomen.org/condition/estrogen#tab2
http://www.doktorn.com/artikel/torra-och-sk%C3%B6ra-slemhinnor-%C3%A4r-du-drabbad

Leave your thought