12 jun 2018

Det är bara nu jag förstått att min hälsohistorik varit kopplad till min PCOS. Ingen läkare upplyste mig om det.

Mina PCOS symptom har förändrats under åren och ingen läkare gjorde någonsin kopplingen. Men då jag har varit väldigt aktiv generellt och haft mycket krav / förväntningar på mig själv så kan det vara så att min livsstil varit den utlösande faktorn till många av symptomen.

14 år: fick mens.

15-18 år: oregelbunden mens, utebliven mens, behåring.
Medicinering: p-piller Yasminelle. I den här åldern så fokuserade läkaren på att jag var stressad. Jag gick i gymnasiet och ibland var det mycket att göra (jag kände dock ingen stress i att ha mycket att göra). Det som stressade mig mest var tankarna “vad vill jag göra med mitt liv”. Som person (även påverkad av min omgivning) kände jag alltid en enorm stress av olika situationer / tankar etc. Jag är säker på att många i den åldern har tankar om att vara bra nog, leva upp till andras förväntningar etc. Jag minns inte biverkningarna som jag fick då men senare i livet kunde jag inte ta dessa p-piller p.g.a. påverkade mitt humör negativt. Jag slutade med Yasminelle efter 1,5 år.

19-22 år: finnar, oregelbunden mens, behåring.
Medicinering: Ingenting. Jag gick på universitetet i en stad där jag inte kände någon. Tröttheten jag kände är mest kopplad till alla nya intryck, lära känna nya människor, flytten till ny stad etc. I efterhand kan jag inte se något onormalt i det. Generellt så mådde jag bra, jag hade roligt och kände att jag gör precis det jag vill göra med mitt liv.

23-25 år: depression, trötthet, polycystiska äggstockar, cystor på äggstockarna, sömnsvårigheter, ångest, akne, tappar hår till och från, oregelbunden mens, humörsvängningar, stress, magbesvär (troligtvis gastrit), viktnedgång, svimningar, värre behåring.
Medicinering: p-piller Yasminelle och bytte efter några månader till Yaz. Jag hade flyttat hem igen och hamnade i en lite “vad fan ska jag göra av mitt liv-kris” och “Världen är fu**ed up”. Jag öppnade tidningar och mådde så sjukt dåligt av att läsa om alla hemskheter som sker. Mina tankar höll bokstavligen på att äta upp mig. Jag slutade igen med p-piller när jag sökte hjälp för min ångest, fick remiss till en mindfulness kurs och jag gick samtidigt i terapi. Guldvärt för alla som lever i sina tankar! Kursen förändrade mitt liv oavsett om jag innan jag sökte hjälp bestämde mig för att inte låta tankarna styra mitt mående. Började plugga igen och började även med ashtanga yoga vilket jag även rekommenderar starkt. När jag började med yogan hade jag slutat med mindfulness övningarna som jag gjorde varje dag och de fick mig att komma tillbaka till mig själv, att vara grundad. Jag tror vi alla behöver något som håller oss grundade.

26-27 år: akne, värmesvallningar, stress, oregelbunden mens, polycystiska äggstockar, utmattning.
Medicinering: Isotretinoin mot akne. Neovletta p-piller. Satt in en p-stav efter jag slutat med p-piller och sedan tog jag ut den p.g.a. smärtor. Medicinsk yoga mot utmattning. Jag hade lärt mig att leva på mitt sätt men jag hade inte lärt mig att vila. Så jag jobbade heltid, hjälpte till med gymnasieläxor efter jobbet, startade en ideell organisation och agerade projektledare i mitt privatliv. Nu blev jag sjuk i utmattning. Min kropp började lägga ner. Under skrivandet stund så har det gått två år och jag har accepterat att min energinivå aldrig kommer återgå till hur den var innan jag blev sjuk.

28 år: polycystiska äggstockar, oregelbunden mens, normal trötthet, behåring blivit värre i ansiktet efter användandet av p-stav?
Medicinering: medicinsk yoga, träning i form av powerwalks / joggning / löpning / enkel styrketräning. Strikt kost som utesluter gluten, socker, koffein och mejeriprodukter. Diatermi för att bli av med oönskade hårstrån i ansiktet. Jag tog tid för mig själv och prioriterade endast mig och min fysiska kropp. Året 2017 gick ut på att ta hand om mig själv och resultatet var en enorm skillnad från tidigare. Jag hade aldrig mått så bra tidigare och jag tror 100 % på att om vi börjar prioritera oss själva så kommer vi må bra, PCOS betyder inte att vi ska acceptera att må dåligt. 

29 år: trötthet, enstaka finnar, ska starta en fertilitetsutredning, undersöker alternativ medicin och kosttillskott.
Medicinering: Börjat och slutat med Neovletta p-piller. Har inte lyckats hålla mina rutiner så som förra året och känner därför att min energi är sämre. Träningen gör mycket för min energinivå. När jag fuskar med kosten så får jag enstaka finnar. Men jag vet exakt vad jag behöver för att må bra. Mitt nya uppdrag är att försöka lösa min hormonella obalans med naturliga medel och jag kommer även starta en fertilitetsutredning.

Angående p-piller: det är det lättaste sättet att förhindra graviditet, men ställ krav och acceptera inte att må dåligt. Håll koll på vilka biverkningar du får. Med Neovletta kände jag mig stabil, på samma sätt som jag gjorde innan dem. Men jag fick extremt sköra slemhinnor och menssmärtor som gjorde att när jag hade blödningen så levde jag på dagligen på smärtstillande.

Vad har du för PCOS symptom? Och hur har de förändrats med tiden?

Leave your thought