25 jul 2018

I mitt fall visste jag tidigt att det var något som inte stämde med min kropp.

Jag hade aldrig regelbunden menstruation som alla andra. Och nu säger jag “alla andra” för att det var det jag trodde, jag minns inte att jag pratat med någon om mens, men jag har samtidigt ett väldigt dåligt minne.

Första gången jag hade utebliven mens var jag 18 år gammal. Efter 6 månader tyckte jag att mensen dröjt lite väl länge. Jag gick en sväng efter skolan till ungdomsmottagningen för att höra vad jag skulle göra, läkaren tyckte att det inte var någon fara, han ställde några frågor angående stress i skolan och gjorde slutsatsen att jag helt enkelt är stressad (stress är något jag kommer gå in på senare). Ingen undersökning gjordes och jag blev erbjuden p-piller.

Yasminelle skulle hjälpa mig med “finnar” och se till att jag hade en blödning varje månad. Jag åt dem i ungefär ett och ett halvt år. I den åldern så hade jag ingen aning om vad PCOS var och jag kunde inte koppla mina andra symptom till PCOS. Jag visste inte ens att jag hade symtom, trodde att jag helt enkelt hade finnar som tillhörde åldern och behåring för att jag har utländsk härkomst.

Vid 23-års åldern hade jag fortfarande oregelbunden mens. Ibland kom den varannan månad, ibland inte. Jag hade förstått att något inte stod rätt till och tyckte att det var tid att kolla upp det ordentligt. Läkaren gjorde ett ultraljud och såg direkt att jag hade polycystiska äggstockar. Hon talade om för mig att jag kommer ha svårt att bli gravid och kortfattat om andra symptom så som behåring och akne, sen bad hon mig Googla om jag ville veta mer. Nu förstod jag iallafall varför jag såg ut som jag gjorde.

Nu förstod jag iallafall varför jag såg ut som jag gjorde.

Min erfarenhet av vården är att ingen vet någonting om denna diagnos. Läkarna har lärt sig att sätta diagnos men sedan vet de inte hur de ska gå tillväga för att hjälpa patienten. Jag upplever heller inte att de kan förklara vad PCOS är för något. I mitt fall bad läkaren mig att Googla diagnosen för att lära mig mer, sen fick jag gå. Det finns ingen förståelse för symptomen eller kunskap i vad PCOS kan komma med. Google blir ens bästa vän i denna fråga.

Leave your thought