21 maj 2018

Lara Briden är en naturläkare och menstruations revolutionär.

Hon har skrivit boken Period Repair Manual som ger praktiska menstruationslösningar med näring, kosttillskott och naturliga hormoner.

Under sina 20 yrkesår har hon hjälpt tusentals patienter med menstruationsrubbningar. Hon skriver “Jag har lärt mig att menstruationsproblem reagerar otroligt bra på näring och andra naturliga behandlingar. Menstruationsrubbningar kan lösas utan hjälp av hormonella preparat.”

I den svenska vården pratas det inte om olika typer av PCOS och när en får diagnos så finns det ingen information att få. Många får söka sig till information på egen hand. Vi hänvisar därför er att söka på engelska, utomlands har vården kommit längre. Så här skriver Lara Briden på sin blogg:

PCOS är inte en sjukdom, det är en uppsättning av symtom där det primära symtomet är oregelbunden ägglossning. Oregelbunden ägglossning beror på brist av östradiol och progesteron. Det är även därför många har hög testosteronhalt och varför en utvecklar andra PCOS symtom såsom håravfall, akne och infertilitet.

Du kan inte behandla PCOS förens du frågat dig själv “Varför får jag inte ägglossning”
Anledningen är individuell och för att få en lyckad behandling behöver du förstå vad som händer i just din kropp.

Fyra olika typer av PCOS

Insulinresistent PCOS

Detta är den vanligaste typen av PCOS. Högt insulin och leptin hindrar ägglossningen och stimulerar äggstockarna att göra testosteron. Insulinresistens orsakas av socker, rökning, transfett och miljögiftiga ämnen.

Är det här du? Har du prediabetes eller onormalt glukostoleransprov? Du har förmodligen förhöjt insulin, och du kan också ha förhöjt LH (luteiniserande hormon). Du är förmodligen överviktig, även om du kan vara normalvikt. Normalvikt insulinresistens kan uppstå efter diet eller ätstörning.

Behandling: Det första steget är att sluta äta socker. En liten mängd fruktos är hälsosamt men en stor mängd bidrar till insulinresistens. Överväg även periodisk fasta, vilket fungerar bra för att förbättra insulinkänsligheten. Bra tillskott för insulinresistens är magnesium, lipoinsyra, inositol och berberin. P-piller är inte en behandling för denna typ (eller någon typ) av PCOS eftersom det försämrar insulinkänsligheten. Det tar ca 6-9 månaden innan du märker en förändring. Läs mer om insulinresistent PCOS.

PCOS till följd av tidigare P-pilleranvändning

Hormonella preventivmedel undertrycker ägglossningen. För de flesta kvinnor är det en tillfällig effekt, och ägglossningen återupptas vanligen ganska snart efter avbruten p-piller behandling. Men för vissa kvinnor kan ägglossningsundertryck kvarstå i månader eller till och med år. Under den tiden är det inte ovanligt att få diagnosen PCOS. Vissa experter förnekar kopplingen mellan PCOS och p-piller, men det är den näst vanliga typen av PCOS.

Är det här du? Du hade regelbundna perioder innan du började p-piller, även om du kanske har haft akne. Du har förmodligen förhöjt LH, men du kan även ha normalt LH och högt-normalt prolactin.

Läs mer här om behandling.

Inflammatorisk PCOS

Inflammation- eller kronisk immunaktivering – kommer ifrån stress, miljögifter, tarmpermeabilitet och inflammatoriska livsmedel som gluten eller A1-kasein. Inflammation är ett problem för PCOS eftersom det hindrar ägglossning, stör hormonreceptorer och stimulerar adrenal androgener, såsom DHEA och androstenedion.

Är det här du? Du har andra symtom på immundysfunktion som återkommande infektioner, huvudvärk, ledsmärta eller hudåkommor. Ditt blodprov visar inflammatoriska biomarkörer som vitamin D-brist, onormalt blodvärde, förhöjda C-RP, antikroppar mot sköldkörteln eller glutenantikroppar. Du kan ha förhöjd DHEA eller androstenedion och ett positivt urinprov för intestinal permeabilitet.

Behandling: Minska stress och exponering för miljögiftiga ämnen som bekämpningsmedel och plast. Eliminera inflammatoriska livsmedel som vete, mejeri och socker. Behandla intestinal permeabilitet med zink, berberin och probiotika. Tillsätt magnesium eftersom det är antiinflammatoriskt och normaliserar binjurhormon (HPA-axel). Förbättringen är långsam och gradvis över 6-9 månader.

PCOS till följd av dold orsak

Uppfyller du inte något av de tidigare nämnda PCOS typerna så betyder det att något annat blockerar ägglossningen. När den saken är åtgärdad löser sig denna typ av PCOS väldigt snabbt, vanligtvis inom 3-4 månader.

Vanliga dolda orsaker till PCOS är:

– För mycket soja, eftersom det är antiöstrogen och kan blockera ägglossningen hos vissa kvinnor. (En liten mängd är okej.)

– Sköldkörtelsjukdom, eftersom dina äggstockar behöver T3-sköldkörtelhormon.

– Vegetarisk kost, eftersom det orsakar zinkbrist, och dina äggstockar behöver zink.

– Jodbrist, eftersom dina äggstockar behöver jod.

– Artificiella sötningsmedel, eftersom de försämrar insulin- och leptinsignaleringen.

– För lite stärkelse i din kost, eftersom ditt hormonella system behöver milda karbohydrater.

källa: Källa http://www.larabriden.com/treatment-for-4-types-of-pcos-treat-the-cause/

Leave your thought